Історія відділення НОК України у Київській області

Київське обласне відділення НОК України було створене і набрало статусу юридичної особи в 1997 році . Першим головою було обрано Івана Панасовича Куроченка, який більше 20 років очолював цю організацію.

Із самого початку свого існування відділення активно включилося в роботу по розвитку Олімпійського руху та популяризації здорового способу життя в області.

Починаючи з ХХIV  літніх Олімпійських ігор у Сеулі, Південна Корея, спортсмени Київщини брали участь у всіх міжнародних спортивних форумах.

У Сеулі Олександр Кириченко у змаганнях з велоспорту на треку здобув дві золоті нагороди. У змаганнях з веслування на байдарках і каное дві срібні нагороди виборов заслужений майстер спорту з Вишгородського району Ігор Нагаєв. На цій же Олімпіаді Олена Немашкало  у складі збірної команди з гандболу була нагроджена бронзовою медаллю.

У 1996 році спортсмени Незалежної України  вперше виступили окремою командою на ХХVI лытных Олімпійських іграх в Атланті. У її складі був 21 спортсмен з Київщини. Спортсмени брали участь у змаганнях з боксу, вільної та греко-римської  боротьби,  веслуванні академічному та на байдарках і каное, вітрильного спорту, велосипедного спорту на треку, легкої атлетики та плавання.

Чемпіоном Олімпіади у найпрестижнішій суперважкій категорії став славнозвісний нині боксер, вихованець броварського вищого училища фізичної культури Вітлій Кличко.

Ще чотири спортсмени завоювали бронзові нагороди. Це – заслужений майстер спорту Олександр Багач ( штовхання ядра),борець греко-римського стилю Андрій Калашников, борець вільного стилю Заза Зазіров та Ельбрус Тедеєв.

Коли б в Атланті  спортсмени Київщини виступали окремою командою, то область посіла б 42 місце серед 198 країн світу.- учасниць Олімпіади.

На старті ХХVII Олімпійських ігор, що відбулися у 2000 році в місті Сідней  (Австралія), у складі збірної  України вийшло 12 спортсменів з Київщини. Вихованець спеціалізованої школи  «Промінь» з Білої Церкви Сергій Матвеєв у командній гонці на велотреку здобув срібну медаль.

У серпні 2004 року в столиці Греції Афінах відбулися ХХVIII літні Олімпійські  та ХII Параолімпійські ігри.

Від Київської області до складу Олімпійської збірної команди України було включено 18 спортсменів із 8 видів спорту та 2 спортсмени – до складу Параолімпійської збірної команди. Спортсмени з Київщини брали участь у змаганнях з легкої атлетики, важкої атлетики, плавання, вітрильного спорту, веслування академічного, веслування на байдарках і каное, велоспорт – трек, гандболу. Срібну медаль з вітрильного спорту привіз на Київщину Родіон Лука.

Одні з перших фундаторів Олімпійського руху на Київщині Станіслав Васильович Блощаненко та Віктор Миколайович Рижков.

                                                                      

Колишній очільник відділення НОК України на Київщині – Іван Панасович Куроченко разом з Ігорем Йосиповичем Малинським – нинішнім головою відділення НОК України у Київській області, під час засідання круглого столу.
Учасники Асамблеї Відділення НОК України у Київській області активісти Олімпійського руху 2017 року. Зліва на право: Вавдим Гайовий, Едуард Єрьоменко, Віктор Гулай.
Голова відділення НОК України у Київський обліасті Ігор Мавлинський, разом з Валерієм Борзовим та Іваном Куроченко під час відкриття Олімпійського дня в Ірпені в 2016 році

«Олімпійські обрії Київщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *