Відкрито завод з виробництва синтетичного покриття для футбольних полів

У суботу,  30 вересня, в Бориспільському районі відкрито завод з виробництва синтетичного покриття для футбольних полів. 

У березні 2016 року президент ФФУ Андрій Павелко вперше презентував футбольної громадськості країни ідею вітчизняного виробництва синтетичного покриття. І вже 30 вересня 2017 року було оголошено про запуск заводу.

 Цей проект став можливим завдяки підтримці ФІФА і УЄФА, спонсорів та партнерів федерації. Загальний обсяг інвестицій в організацію виробництва склав близько 10 млн євро.

 Технологія виробництва штучного покриття придбана у німецької компанії Polytan, яка займається цим з 1969 року і є одним зі світових лідерів в даній галузі. Устаткування встановлено від  датських і англійських виробників – саме його рекомендували німецькі фахівці. До слова, німці будуть постійно контролювати і сертифікувати продукцію, що випускається на заводі в Україні. Погодьтеся, це дуже важливий аргумент при переговорах про постачання синтетичного покриття закордонним партнерам !

Тепер до практичних аспектів. Вже зараз завод, працюючи в одну зміну, здатний випускати за рік покриття для 100 повнорозмірних футбольних полів! При цьому при необхідності можна перейти на роботу в три зміни.

Покриття може бути двох типів – з прямою травою (для футбольних полів) і з крученою (для занять іншими видами спорту, облаштування спортивних майданчиків). Залежно від експлуатаційного навантаження, такі покриття можуть служити від п’яти до 10-ти років. Що важливо – відслужила свій термін синтетичну траву можна переробити, і це істотно знизить вартість нового газону. На сьогоднішній день комерційна ціна одного квадратного метра покриття складає близько 500 гривень.

 Зовсім скоро на заводі запустять також лінію з переробки використаних автомобільних шин від американської компанії EcoGreen. Це дозволить не тільки виготовляти крихту для заповнення синтетичного покриття, але і випускати покриття для легкоатлетичних доріжок, гумові мати.  

Відкриття такого унікального для країни підприємства привернуло увагу високопоставлених гостей. Серед них виявилися не тільки керівники ФФУ, але і віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко та голова Київської обласної держадміністрації Олександр Горган.

 «Реалізація такого проекту пройшла без залучення державних і кредитних коштів. 100% акцій заводу належать ФФУ, в його оформленні немає ніяких тіньових схем із залученням офшорних компаній.

Створення цього підприємства – це ще один крок в реалізації «Стратегії розвитку футболу 2030», одне із завдань якої – модернізація футбольної інфраструктури нашої країни. Відповідно до цієї стратегії в країні мінімум 2 500 повнорозмірних полів матимуть синтетичне покриття. Для того щоб в перспективі ми очікували від наших збірних перемог на найвищому рівні, ми повинні зараз створити українським дітям гідні умови для тренувань », – сказав під час відкриття заводу голова ФФУ Андрій Павелко.

Дуже важливо також, що тепер при придбанні синтетичних покриттів гроші не будуть залишати межі нашої країни. І цей аспект теж відзначався під час відкриття заводу.

У свою чергу Олександр Горган зазначив, що ФФУ показала всій країні конкретний приклад ефективної роботи недержавної спортивної організації і ввела новий стандарт в вітчизняну економіку – це стосується форми власності заводу. При цьому глава Київської облдержадміністрації запевнив, що Київщина вже замовляє щойно відкритому підприємству покриття для шести повнорозмірних футбольних полів, які будуть модернізовані в Обухові, Василькові, Рокитному, Славутичі та Борисполі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *