Презентація ескізного проєкту «Мультифункціональний спортивний комплекс та парк відпочинку» у місті Біла Церква

12 травня в місті Біла Церква відбулася презентація ескізного проєкту «Мультифункціональний спортивний комплекс та парк відпочинку», який заплановано збудувати в місті.

На захід було запрошено поважних гостей:

–    Заступника Міністра молоді і спорту України – Матвія Бідного

–    Народного депутата України – Юрія Камельчука

–    Голову Білоцерківської районної державної адміністрації – Людмилу Мерзлюк

–    Голову Білоцерківської районної ради- Василя Зеленського

–   Почесного президента Федерації стронгмену України – Василя Вірастюка

–    Депутата Київської обласної ради – Юрія Савчука

–    Представника Київської обласної державної адміністрації – Андрія Стьопенка

–    Помічника Народного  депутата УкраїниАндрія Мотовиловця- Володимира Булгакова

–    Президента Федерації стронгмену України- Сергія Конюшка

–    Голову відділення Національного Олімпійського Комітету України в Київській області – Ігоря Малинського

–    Президента «Асоціації спортивного девелопменту» – Володимира Шуміліна

⁃   Срібниого призера Олімпійських Ігор в Лондоні 2012 Валерія Андрійцева

А також заступників міських голів, спорсменів – олімпійців та їх тренерів, представників місцевих спортивних федерацій, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних установ і закладів БМТГ.

Відкриваючи захід, секретар Білоцерківської міської ради Дмитро Киришун, який є ініціатором проєкту, зазначив: «Сьогодні ми зібралися, щоб обговорити дорожню карту щодо будівництва мультифункціонального спортивного комплексу у БМТГ.

Дякую всім, що долучилися до даного заходу. Сподіваюся, що спільне обговорення цього проєкту дозволить створити сучасний та унікальний спортивний комплекс не тільки  для Білої Церкви, а й для всієї Київщини, де зможуть проводитися тренування та  змагання місцевого і всеукраїнського рівнів».

Дмитро Киришун також відмітив, що на проектування  мультифункціонального спортивного комплексу у міському бюджеті передбачено 1млн грн. Земельна ділянка площею 1,5 га  розташована по вул. Т.Г. Шевченка (за пам’ятним знаком «Літак»).Разом зі спортивним комплексом проєктується й парк відпочинку та активного дозвілля загальною площею 11га.

Секретар Білоцерківської міської ради висловив переконання, що отримавши на цьому заході інформацію про проєкт всі присутні разом матимуть можливість створити достойний комплекс.

Детальну презентацію території, на якій буде розміщуватись спортивний комплекс та парк відпочинку  провів директор ПП «Фірма БРАМА-АБФ» Юрій Бабіч. Він також представив і ескізний проєкт.

Народний депутат України Юрій Камельчук наголосив, що проєкт є сучасним та прогресивним, це – так званий  європейський підхід, що враховує як потреби для занять різноманітними видами спорту, так і відіграє важливу  просторову функцію для психічного здоров’я громадян. Акцентував увагу на необхідності врахування при проєктуванні питань енергоефективності, можливості залучення для обслуговування комплексу альтернативних джерел енергії, враховуючи європейський досвід.

Заступник Міністра молоді і спорту України  Матвій Бідний зупинився на роботі даного органу державної влади, відмітив, що одним з пріоритетних напрямків є розвиток  спортивної інфраструктури та популяризація занять спортом та фізичною культурою серед молоді. Тому, такі проєкти, який презентовано сьогодні мають підтримку у Міністерстві. Для цього існують ряд механізмів  щодо залучення коштів для будівництва не тільки з бюджетів, а й від інвесторів, Європейського банку реконструкції та  розвитку та інших організацій. Проте, є необхідно передбачити й моменти з подальшої самоокупності такого комплексу.

Під час заходу президент «Асоціації спортивного девелопменту» Володимир Шумілін виступив з презентацією як розробити життєздатну дострокову програму розвитку спорту в місті. Така програма має враховувати аналіз реальних проблем та визначення потреб спортивної сфери; формування цілей в рамках «навіщо місту спорт?»; визначення пріоритетних напрямків розвитку спорту та що дасть місту удосконалення спортивної галузі.

Засновник громадської організації «Білоцерківська організація спорту» Олексій Копишинський зазначив, що Білоцерківський район є найбільшим в Україні з населенням

443 тисяч жителів. До складу району входить 12 громад, і наявність такого комплексу та парку відпочинку біля нього буде позитивним для Білої Церкви і потенційний об’єкт стане одним з улюблених місць білоцерківців та гостей міста і буде справжнім магнітом для туристичної привабливості нашої громади.

Всі почесні гості та присутні, які виступили з приводу презентованого комплексу висловили загальну думку, що такий об’єкт неодмінно має бути побудований в Білій Церкві і він може стати одним з кращих на Київщині; будівництво таких комплексів є необхідним для розвитку міст, адже вони сприятимуть підвищенню рівня проживання громадян, розвитку бізнесу (готельного,   ресторанного тощо) і як наслідок, будуть підставою, аби молодь не виїжджала за кордон; наголосили на важливості врахування при проєктуванні всіх міжнародних вимог до залів та зон для занять різними видами спорту; розвитку супутньої інфраструктури, аби можна було планувати міжнародні  та всеукраїнські змагання тощо.

У ході обговорення проєкту було піднято ряд питань, серед яких:

-можливість залучення коштів з бюджетів різних рівнів для спорудження мультифункціонального спортивного комплексу;

-витрати щодо подальшого утримання комплексу – чи посильні вони будуть для місцевого бюджету і чи зможе держава долучитися до підтримки до цього важливого соціально-інфраструктурного об’єкта;

– необхідність передбачення плану евакуації на презентованому об’єкті та під’їзних доріг для служб надзвичайного характеру;

– необхідність передбачення майданчиків для занять легкою атлетикою у зимовий період та іншими видами спорту.

Отож, для врахування всіх пропозицій, буде створена робоча група, і всі її члени зможуть надати свої зауваження та побажання, аби їх врахувати про подальшому проєктуванні та розробки виважених технічних завдань для проєктування об’єкта та будівництва.

Підсумовуючи міський голова Геннадій Дикий зауважив, що в Білій Церкві ще у 2016 році було підписано Стратегію розвитку міста до 2025 року, і одним із її напрямків є розвиток спорту та підвищення комфорту проживання жителів. Крім того, у Генеральному плані міста, затвердженому у 2017 році на даній територій й передбачалося створення паркової зони з адміністративними будівлями, тому будівництво  мультифункціонального спортивного комплексу та парку відпочинку було б доцільним і важливим. Акцентував увагу, що міська рада має досвід утримання об’єкту спорту – «Льодова арена».

Секретар Білоцерківської міської ради Дмитро Киришун подякував усім, хто вже долучився до розробки ескізного проєкту та всім, хто приєднається до подальших кроків та  запропонував почесним гостям, аби закріпити наміри, підписати меморандум про співпрацю у створенні спортивного комплексу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *