Виставка спорту в Ірпені – “Олімпійці серед нас”

Вже стало доброю традицією перед початком  Зимових Олімпійських ігор проводити в нашому Ірпінському історико-краєзнавчому музеї виставку присвячену головним спортивним змаганням року на планеті.

Не став винятком і цей 2018 Олімпійський рік. Так,  з першого дня початку  Зимової Олімпіади у Пхьончані,   у нашому Ірпінському  істрико – краєзнавчому музеї було розгорнуто виставку під назвою:  “Олімпійці серед нас”, яку представив,  всім нам добре відомий у місті –  Андрій Кравченко, колишній  генеральний  секретар  Федерації лижного спорту України,  дворазовий учасник  Зимових Олімпійських ігор у Нагано, Японія – 1998 та Солт – Лейк Сіті, США – 2002, де  представлено ексклюзивні  фотоматеріали,  разом з  офіційною  та спортивною екіпіровкою Олімпійської збірної України на цих змаганнях.

Відверто кажучи, було б цікаво дізнатися про тих людей у нашому місті Ірпені та Приірпінні,  які  брали участь в Олімпійських чи Паралімпійських іграх.

Думаю, що всім добре ім’я борця вільного стилю – Валерія Андрійцева,  бронзового призеру чемпіонату світу, срібного призеру чемпіонату Європи, срібний призеру Олімпійських ігор у Лондоні – 2012 року, який за ці роки вже став нашим, – дійсно ірпінчанином. Мабуть мало хто знає, що  наприкінці 90-х років, початку 2000-х, кістяк  олімпійської жіночої збірної України з лижних перегонів складали дівчата –  Валентина Шевченко та Марина Пестрякова,  які навчалися у нашому, тоді ще, Унівеситеті державної  податкової служби України, а також їх подруга по збірній – Олена Гаясова, корінна ірпінчанка, яка навчалася у нашій школі № 2 і яка після одруження, переїхала жити до Німеччини. До ударної четвірки збірної входила і досвідчена Ірина Тараненко-Тереля з Броварів, яка разом  з подругами по збірній заявили про Україну на міжнародній арені особливо  на чемпіоанті світу з лижних видів спорту у Рамзау, Австрія  в 1999 році, де  в естафетній гонці, дівчата вибороли бронзу, яка й досі залишається недосяжною для нинішнього поколіня лижниць України.

Також дуже перспективним молодим лижником з Ірпеня був і Михайло Артюхов, який, як і Олена, теж закінчив школу № 2 в Ірпені. Ще в ті далекі 90-ті роки,  на юніорському чемпіонаті світу Михайло  здобув нагороду найвищого гатунку, але на жаль, ця перемога мабуть дещо затьмарили голову молодому спортсмену, який не зміг гідно і стабільно продовжити свою чемпіонську ходу на міжнародній арені у лижних перегонах серед дорослих.

Слід сказати, що останній раз довелося бачитися з  Михайлом  десять років тому назад в Ірпені і він казав, що мешкає у місті  Вишгороді.

Окрім наших лижників, слід сказати, що довгий час у нашому місті мешкав і бобслеїст національної олімпійської збірної команди України – Олексій Жуков, який зараз працює провідним державним тренером із санного спорту у Держкомспорті України і буквально вчора, ми всі вболівальники,  мали можливість бачити його у прямому ефірі  телевізійного каналу  -“UA Перший”, де він розповідав про виступи наших спортсменів на Олімпіаді – 2018 у санному спорті та не оминув теми і свого виступу  на Олімпійських іграх у норвежському місті Лілехаммер у 1994 році.

Приємно відзначити, що і представники олімпійської команди з академічного веслування, також залишили   свій “водний пам’ятний  знак” у спортивному житті нашого міста.

Так, пару років тому, у нашому місті можна було побачити подружню пару  “академістів” Миколу Чуприну, разом з його дружиною Оленою , які успішно виступали на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи, а зараз працюють  тренерами  з національною збірною командою Мексики  з академічного веслування.

Буквально нещодавно, після їх відїзду за океан, відбулася  так звана, “академічна ротація” і  у нашому місті Ірпені  можна було вже побачити і засновницю Федерації академічного веслування України, почесну працівницю фізичного виховання та спорту Украхни, майстра спорту  – Маргариту Юріївну Пугачевську, яка  нині мешкає у нашому місті Ірпені.

Відверто кажучи, але  якщо ви хочете зустрітися з поважними  VIP  особами ірпінсько-українського чи українсько – ірпінського  спорту, чи навпаки, то вам обов’язково слід у вихідні дні завітати до  нашого  Ірпінського ринку, де там,  окрім нашого депутата пана Пікулика та автора цих рядків, ви маєте можливість реально зустріти наймолодшого заступника міністра спорту України 90-х років – пана Володимира Барабаша, а також,  без перебільшення кажучи, вже нашого ірпінчанина,   президента стрілецького спорту України Олега Волкова.

Тому, без сумніву можна сказати, що Ірпінь є дійсно містом спорту,  не беручи до уваги спортивну інфраструктуру, а лише особистостей у спорті !

Оце було б  ще гарною ідеєю,  аби зібратися усім разом олімпійцям та паралімпійцям, що  мешка(ли)ють у нашому місті Ірпені та Приірпінні  в один із днів проведення  Олімпійських ігор – 2018 !

У будь-якому разі, запрошую усіх олімпійців та паралімпійців нашого Ірпіньского регіону приєднатися до олімпійського, виставкового флешмобу і представити свої ексклюзивні речі та фотографії з Олімпійських та Паралімпійських ігор в яких ви брали участь.

 Стосовно подальших контактів та ідей, завітайте до Ірпінського історико-краєзнавчого музею або  контактуйте  https://www.facebook.com/andriy.kravchenko.10  

Ірпінь Олімпійське місто !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *