Минуло 36 років з дня проведення товариського матчу між динамівськими командами Ірпеня і Києва

16 квітня виповнилося рівно 36 років, як на Ірпінському стадіоні “Ентузіаст” в Ірпені, а, нині стадіон УДФСУ, було зіграно товариський матч між командами “Динамо” Ірпінь та футболістами київського “Динамо”.

Думається, що більшість вболівальників Ірпеня зі стажем, па’мятають і навіть були свідками цього історичного матчу, який зібрав увесь футбольний бомонд із заповненими вщерть трибунами стадіону на “Машторфі”.

І це не дивно, бо до нас приїхали зіркові футболісти  київського Динамо: Олександр Заваров, Василь Рац, Іван Яремчук, Олег Кузнецов, які разом зі своїми славетними партнерами по команді вже восени  1985 року розпочали свою тріумфіальну ходу у матчах Кубка Кубків УЄФА, в якому команда Валерія Лобановського здобувала перемоги над грізними суперниками з голандського “Утрехта”, “Університатії” з Крайови, Румунія, віденським Рапідом та пражської “Дукли”, а потім вже у фіналі здолали команду “Атлетіко” з Мадрида – 3:0, який проходив у  французькому Ліоні.

Нагадаємо, що команду ірпінського “Динамо”, було засновано у 1983 році і вона була своєрідним фарм – клубом столичного “Динамо” протягом 5 років.

Як відомо, головним тренером нашої ірпінської команди був Віктор Каневський колишній нападаючий київського “Динамо”, якому допомагав на тренерській лаві Анатолій Молотай.

Як відомо, головним тренером нашої ірпінської команди був Віктор Каневський колишній нападаючий київського “Динамо”, якому допомагав на тренерській лаві Анатолій Молотай.

У тренера Валерій Васильовича Лобановського була давня ідея мати резервну команду, окрім дублерів київського “Динамо”, тому вирішено було створити таку команду у затишному місті під Києвом.

Ерудити футболу нашого міста пам’ятають, що у перший рік свого існування футболісти ірпінського “Динамо” виграли чемпіонат УРСР серед колективів фізкультури і гравці нашого клубу складали кістяк збірної Київщини, яка на 8-й Спартакіаді України посіла друге місце, а у зональному турнірі наша команда стала чемпіоном у третій зоні, випередивши “Машинобудівник” з Бородянки та “Нафтовик” з Охтирки.

Потім футболісти ірпінського “Динамо” відмінно виступили у фінальному турнірі, матчі якого проходили у Києві та Ірпені.

У п’яти поєдинках динамівці здобули три перемоги і дві нічиї, та у підсумку набрали вісім очок, як і запорізьке Торпедо.

Перемога у чемпіонаті УРСР серед колективів фізкультури відкрила нашій команді дорогу у другу лігу СРСР.

З 1984 по 1986 рік включно ірпінське “Динамо” зіграло у 2-й лізі 118 матчів, де здобули 34 перемоги, 40 матчів зіграли внічию і мали 44 поразки, при різниці м’ячів 117–136.

У складі нашої команди команди виступали виступали такі гравці, як Олег Деревинський, Сергій Герасимець, Вадим Шельменко, Юрій Миколаєнко, Юрій Бакалов, Віктор Жилін, Сергій Ященко,  Володимир Циткін, Олександр Козаченко, Михайло Стельмах, які у майбутньому стали відомими в Україні футболістами, тренерами, арбітрами або футбольними функціонерами.

Вже після 1987 року команда перебазувалася у Білу Церкву і змінила назву клубу на “Рось”.2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *